Skip to main content

Kenali Apa Itu Serum

Anda tak sendirian jika tak mempunyai idea apa itu serum. Ia melembapkan, tetapi anda masih memerlukan pelembap. Ia boleh jadi berminyak, tetapi ia tidak semestinya face oil. Ia boleh berair, tapi adakah ia essence? Begitu banyak persoalan!


Apa itu serum?
Serum adalah produk penjagaan kulit yang anda boleh pakai pada kulit anda selepas bersihkan muka tetapi sebelum memakai pelembap. dengan niat untuk menyampaikan ramuan kuat terus ke dalam kulit. Serum sangat sesuai untuk tugas ini kerana ia terdiri daripada molekul yang lebih kecil yang boleh menembusi jauh ke dalam kulit dan menyampaikan kepekatan bahan aktif yang sangat tinggi. Ini menjadikan mereka alat yang hebat untuk menyasar kebimbangan penjagaan kulit tertentu, seperti keriput. Selamat tinggal, tanda-tanda penuaan!

Adakah serum pelembap?
Ya dan tidak. Serum boleh menjadi penuh dengan bahan pelembap (asid hyaluronik, ceramida) untuk membantu kulit mengekalkan kelembapan. Tetapi, itu tidak menjadikan mereka pelembab dalam pengertian tradisional. Losyen wajah dan krim lebih kaya dan mencipta halangan di atas kulit untuk menjaga semua barangan yang baik itu.


Berapa kerapkah sepatutnya menggunakan serum?
Nah, ini semua bergantung kepada serum. Baca label, tetapi sekali sehari mungkin sudah mencukupi bagi kebanyakan jenis serum.


Apakah perbezaan antara serum dan face oil?


Soalan yang baik. Serum tradisional adalah berasaskan air. Semakin berkembang teknologi kecantikan, terdapat banyak pilihan jenis serum dan face oil di pasaran. Namun, sebagai pengguna anda boleh membuat pilihan inginkan serum yang water-based atau oil-based. Serum yang berasaskan air lebih mudah menyerap dan lebih mesra sebagai asas sebelum memakai sebarang solekan. Dan sudah semestinya serum yang berasaskan air mempunyai molekul yang lebih kecil berbanding serum berasaskan minyak. Hal inilah yang membantunya untuk menyerap dengan kadar lebih tinggi!

Namun begitu, bagaimana pula dengan face oil? Nama sudah berbeza dan sudah semestinya fungsinya juga berbeza. Face oil atau minyak muka. Daripada namanya kita sudah maklum bahawa face oil semestinya berasaskan minyak. Penggunaan face oil sebagai salah satu langkah penjagaan muka sekarang ini menjadi trend dan mendapat permintaan tinggi! Face oil kini boleh menggantikan fungsi krim pelembap di pasaran. Dan kajian telah membuktikan penggunaan face oil pada kulit lebih mesra pengguna kerana nutrisi yang terkandung di dalamnya dapat menyerap ke dalam kulit dengan lebih baik.


Bagaimana pula dengan ‘essence’? Adakah essence itu serum?
Pada dasarnya, berdasarkan dalam rutin (selepas pembersihan, sebelum melembapkan) dan fungsinya (keperluan penjagaan kulit yang disasarkan selain penghidratan ringkas) serum dan pati (essence) sangat serupa. Jika ada berbeza mungkin dari segi tekstur; Serum adalah lebih baik dan lebih tertumpu, manakala essence mempunyai tekstur yang lebih cair. Walau bagaimanapun, sebahagian besarnya kedua-duanya berbeza di dalam pasaran dari segi fungsi dan khasiatnya.


Adakah serum baik untuk kulit anda?
Kemungkinan besar ya. Kenali keadaan dan keperluan kulit anda terlebih dahulu. Jadi carilah serum yang mempunyai bahan dan khasiat yang kulit anda perlukan. Jika kulit anda..


Berjerawat: Anda perlukan vitamin C - untuk meningkatkan pengeluaran kolagen, meningkatkan proses pembaikan kulit, dan mengurangkan keradangan), retinol (juga antioksidan, mengurangkan keradangan), zink (kerengsaan menenangkan, mengawal pengeluaran minyak), dan asid salisilik (liang tidak tersembunyi) .

Kering: Anda perlukan vitamin E - yang bertindak sebagai antioksidan, melindungi sel-sel daripada kerosakan oksidatif), niacinamide (meningkatkan keanjalan kulit, meningkatkan tahap ceramid dalam kulit), asid glikolik (perlahan-lahan mengelupas dan menghilangkan perubahan warna), dan asid hialuronik (mengekalkan kelembapan).

Penuaan: Cari serum yang mempunyai antioksidan seperti ekstrak teh hijau, resveratrol, asid ferul (radikal bebas pertempuran ini, meningkatkan keberkesanan tabir surya pada siang hari, dan sediakan perbaikan dan penyembuhan selular pada waktu malam).

Kulit sensitif: Kerana serum super kuat, banyak dari segi kuantiti tidak selalu lebih baik. Ramuan yang kuat boleh merengsakan kulit sensitif. Namun, ramuan yang seimbang di dalam satu satu serum sudah semestinya akan membantu melegakan kulit sensitif secara lebih optimum ^_^ 


Jika anda mencari serum yang premium dan memenuhi keperluan-keperluan kulit semestinya, serum Mary Jardin pasti buatkan anda jatuh hati! Anda cubanya pasti jatuh cinta ;)
Nadiah Mahzir,
Mary Jardin Lover,
www.wasap.my/60134427708   Comments

Popular posts from this blog

DOA KETIKA MENGIBAS TEMPAT TIDUR

▶ DOA KETIKA MENGIBAS TEMPAT TIDUR


بِاسْمِكَ رَبِّ وَضَعْتُ جَنْبِي وَبِكَ أَرْفَعُهُ إِنْ أَمْسَكْتَ نَفْسِي فَارْحَمْهَا وَإِنْ أَرْسَلْتَهَا فَاحْفَظْهَا بِمَا تَحْفَظُ بِهِ الصَّالِحِينَ

Maksudnya:

Dengan nama-Mu Wahai Tuhanku, aku baringkan badanku dan atas nama-Mu aku mengangkatnya, dan jika Engkau menahan diriku (matikan aku), maka rahmatilah daku, dan jika Engkau melepaskannya, maka jagalah sebagaimana Engkau menjaga hamba-Mu yang soleh.

Kelebihan : Rasulullah berkata : "Apabila seseorang dari kalian hendak tidur, maka hendaklah dia mengibaskan di atas tempat tidurnya dengan kain sarungnya, karena dia tidak tahu apa yang terdapat di atas tempat tidurnya.

[Direkod Oleh Al-Bukhari: 6320]
Selepas itu, bacalah... 
1) Ayat Kursiy 2) Surah Al-Ikhlas 3) Surah Al-Falaq 4) Surah An-Nas Kemudian, tarik nafas dan hembuskan di telapak tangan...dan sapulah ke seluruh badan. Moga menjadi perlindungan.
AKHIR SEKALI! Jangan lupa baca DOA SEBELUM TIDUR ^^


FORMULA PENTING MATEMATIK UPSR

Seringkali anak-anak pelajar menghadapi masalah dalam menganalisis potensi diri dalam pembelajaran. Kekadang masalah yang kecil dikatakan besar. Sedangkan potensi dirinya adalah besar berbanding sangkaannya.
Begitu juga halnya dalam subjek MATEMATIK. Seringkali pelajar berasa susah. Sedangkan sebenarnya tanpa sedar masalah utamanya adalah FORMULA. Sangat sayang sebenarnya anak-anak pelajar yang punya potensi A+ tidak dapat menjawab soalan hanya kerana kekeliruan dalam penggunaan formula. Justeru, di sini ingin saya kongsikan beberapa formula yang dikira penting dalam menjawab soalan matematik. Selamat mencuba!Nombor, Perpuluhan dan Masa

Jarak, Jisim dan Isipadu

Luas, Isipadu dan PerimeterPurata dan Peratus

Terima kasih atas kesudian anda mengambil sedikit perkongsian input dari blog saya ini. Saya cuba membantu sekadar kemampuan saya. Jika ada sebarang permasalahan berhubung kaedah ini boleh e-mail terus secara personal kepada saya. Kepada yang ingin saya kongsikan kompilasi formula ini …

Metodologi Penulisan Kitab Tafsir Ibn Kathir

Tafsir Ibn Kathir merupakan salah sebuah kitab Tafsir bil-Ma’thur yang menduduki tempat kedua selepas Tafsir al-Tabari. Ia adalah sebuah kitab tafsir yang terkenal dan menjadi rujukan utama untuk ulama tafsir dan masyarakat Islam seluruh dunia. Kitab Tafsir Ibn Kathir lebih dikenali dengan nama: Tafsir al-Qur’an al-A’zim (تفسير القران العظيم  ) yang telah diterbitkan secara meluas dalam pelbagai versi olahan dan cetakan.