Skip to main content

Kuasa Pujian Terhadap Kanak-Kanak (3)


         b)Meningkatkan keyakinan diri 

Selain itu, pujian juga bertujuan untuk meningkatkan keyakinan diri kanak-kanak. Ada benarnya apa yang disampaikan oleh Griffiths dan Karen Jones berkaitan pujian yang boleh meningkatkan keyakinan diri kanak-kanak dan pujian yang boleh memberi perasaan sinis di hati mereka. Sebab itu, pujian harus dilakukan secara kerap dengan hati yang ikhlas supaya kanak-kanak ini terdidik dengan keyakinan diri yang tinggi.Teringat kisah seorang ibu kepada saya, anak bongsunya begitu yakin semua kakak dan abangnya menyayangi dirinya. Hal ini kerana anak kecil tersebut dibesarkan dalam situasi yang membina bukan situasi yang sekejap membina sekejap pula membinasa seperti arus ombak. Sebab itu perlu jelas bahawa matlamat pujian sangat penting untuk membina semula keyakinan diri yang dibinasa. Kanak-kanak yang hilang keyakinan diri sebenarnya telah melalui situasi gagal dalam sesuatu perkara. Ditambah pula dengan keadaan sekeliling yang tidak membantu membina semula semangat mereka, ini akan membuatkan perasaan kurang keyakinan itu akan terpendam dan terbuku di hati.
 
dilema kanak-kanak membawa kemurungan akibat tidak konsisten dalam membina keyakinan diri

Menjadi satu dilema sebenarnya, guru-guru di sekolah perlu berhadapan murid yang hilang keyakinan diri. Mereka di rumah rasa direndah-rendahkan oleh ibu bapa atau penjaga mereka. Datang ke sekolah pula, guru cuba menaikkan semangat mereka. Ya, keyakinan diri mereka boleh meningkat sebentar kemudian jika situasi membinasa berlaku di rumah pastilah itu akan memusnahkan semula semangat mereka. Keadaan ini jika berterusan pasti akan memberatkan lagi keadaan. Kanak-kanak itu berpotensi untuk menghadapi kemurungan dan kecelaruan fikiran. Perlu ditekankan di sini bahawa, kesan didikan yang konsisten baik adalah lebih baik untuk membina keyakinan diri kanak-kanak berbanding tidak konsisten dalam mendidik.Saya pernah mengahadapi pelajar yang asalnya seorang yang bijak dan berkeyakinan diri tinggi. Apabila satu ketika berlaku konflik antara ibu bapanya sehingga membawa kepada perceraian. Apa yang dapat dilihat adalah, ketika tempoh konflik itu berlaku, kanak-kanak tersebut pernah menyusup keluar dari kawasan sekolah dan cuba untuk pulang ke rumahnya. Kenapa situasi ini berlaku? 

Konflik rumahtangga turut menyumbang kepada jatidiri anak-anak
Jelas menunjukkan bahawa kanak-kanak yang asalnya seorang yang berkeyakinan tinggi juga boleh celaru fikirannya. Dia sukar untuk memilih tinggal bersama ayah atau mengikut ibunya pulang ke kampung. Dia suka untuk datang ke sekolah, tetapi tidak mampu langsung untuk memberi perhatian di dalam kelas. Akhirnya, apa yang boleh dibuat adalah pihak sekolah terpaksa memanggil ibu bapa pelajar tersebut untuk diberi nasihat. Setelah itu Alhamdulillah kerumitan masalah keluarga dan pelajar itu dapat dirungkaikan dengan baik. Pentingnya di sini sebenarnya menerapkan sesuatu yang membina dalam diri kanak-kanak. Jangan sesekali melibatkan mereka dengan masalah yang tidak mampu mereka fahami keadaannya. 

Srikandi Al-Azwar
nur_mylp@yahoo.com

Baca: 

Comments

Popular posts from this blog

DOA KETIKA MENGIBAS TEMPAT TIDUR

▶ DOA KETIKA MENGIBAS TEMPAT TIDUR


بِاسْمِكَ رَبِّ وَضَعْتُ جَنْبِي وَبِكَ أَرْفَعُهُ إِنْ أَمْسَكْتَ نَفْسِي فَارْحَمْهَا وَإِنْ أَرْسَلْتَهَا فَاحْفَظْهَا بِمَا تَحْفَظُ بِهِ الصَّالِحِينَ

Maksudnya:

Dengan nama-Mu Wahai Tuhanku, aku baringkan badanku dan atas nama-Mu aku mengangkatnya, dan jika Engkau menahan diriku (matikan aku), maka rahmatilah daku, dan jika Engkau melepaskannya, maka jagalah sebagaimana Engkau menjaga hamba-Mu yang soleh.

Kelebihan : Rasulullah berkata : "Apabila seseorang dari kalian hendak tidur, maka hendaklah dia mengibaskan di atas tempat tidurnya dengan kain sarungnya, karena dia tidak tahu apa yang terdapat di atas tempat tidurnya.

[Direkod Oleh Al-Bukhari: 6320]
Selepas itu, bacalah... 
1) Ayat Kursiy 2) Surah Al-Ikhlas 3) Surah Al-Falaq 4) Surah An-Nas Kemudian, tarik nafas dan hembuskan di telapak tangan...dan sapulah ke seluruh badan. Moga menjadi perlindungan.
AKHIR SEKALI! Jangan lupa baca DOA SEBELUM TIDUR ^^


FORMULA PENTING MATEMATIK UPSR

Seringkali anak-anak pelajar menghadapi masalah dalam menganalisis potensi diri dalam pembelajaran. Kekadang masalah yang kecil dikatakan besar. Sedangkan potensi dirinya adalah besar berbanding sangkaannya.
Begitu juga halnya dalam subjek MATEMATIK. Seringkali pelajar berasa susah. Sedangkan sebenarnya tanpa sedar masalah utamanya adalah FORMULA. Sangat sayang sebenarnya anak-anak pelajar yang punya potensi A+ tidak dapat menjawab soalan hanya kerana kekeliruan dalam penggunaan formula. Justeru, di sini ingin saya kongsikan beberapa formula yang dikira penting dalam menjawab soalan matematik. Selamat mencuba!Nombor, Perpuluhan dan Masa

Jarak, Jisim dan Isipadu

Luas, Isipadu dan PerimeterPurata dan Peratus

Terima kasih atas kesudian anda mengambil sedikit perkongsian input dari blog saya ini. Saya cuba membantu sekadar kemampuan saya. Jika ada sebarang permasalahan berhubung kaedah ini boleh e-mail terus secara personal kepada saya. Kepada yang ingin saya kongsikan kompilasi formula ini …

Metodologi Penulisan Kitab Tafsir Ibn Kathir

Tafsir Ibn Kathir merupakan salah sebuah kitab Tafsir bil-Ma’thur yang menduduki tempat kedua selepas Tafsir al-Tabari. Ia adalah sebuah kitab tafsir yang terkenal dan menjadi rujukan utama untuk ulama tafsir dan masyarakat Islam seluruh dunia. Kitab Tafsir Ibn Kathir lebih dikenali dengan nama: Tafsir al-Qur’an al-A’zim (تفسير القران العظيم  ) yang telah diterbitkan secara meluas dalam pelbagai versi olahan dan cetakan.