Titisan Embun calleryana -bab 2-
AllahuAkbar..AllahuAkbar..

Azan Maghrib berkumandang membelah atmosfera merah petang hari. Suara seruan itu kedengaran jelas sekali menerombosi pembesar suara yang terletak di tingkat tiga blok Fatimah Az-Zahra. Memalu hati-hati manusia yang dekat dengan-NYA agar segera menyahut panggilan Yang Maha Esa.

Jari jemari milik gadis bermata coklat tua yang tadinya menari lincah di atas keyboard terus tehenti. Document yang diolah lebih dari sejam itu ditekan butang ‘save’ dan laptop ditukar kepada mode sleep

Yusra bingkas bangun. Kerusi berwarna hijau yang didukinya tadi disorong rapat ke meja belajar. Kain tuala kecil yang tersidai di tepi pintu diambil dan diletakkan di atas kepalanya. Bilik air yang terletak bersebelahan biliknya terus sahaja dituju. 

Seusai membersihkan diri dan berwudhu’, dengan pantas Yusra merapikan dirinya. Meyarungkan jubah berwarna coklat gelap dan mengenakan tudung Cempaka berbidang 60 yang berwarna coklat muda dan berlatarkan abstrak bunga-bungaan. Kemudiannya dia meletakkan sedikit bedak talkum dan dua calitan wangian 1 Drop Perfume. Pantas sahaja dia menyiapkan dirinya. 

Kemudian sarung kaki berwarna coklat dicapai. Perkara ini menjadi kemestian buat Yusra sebelum melangkah keluar. Mukena yang tersidai di penyangkut tepi almarinya digapai dan diletakkan di lengan kirinya. 

“Kak Mai, Yusra turun ke surau dulu ya. Anyone calls just pick it up for me yea…” pesan Yusra sambil memakai sarung kakinya itu. 

Alright then..hati-hati..” Kak Maisara membalas dengan senyuman.

*******
Usai sahaja berjemaah di surau Yusra tidak menunggu solat Isyak seperti kebiasaannya. Dia bergegas naik ke biliknya. Di awal-awal semester begini sungguh banyak perkara perlu dicaturkan. Dari hal akademik sehinggalah hal-hal persatuan. Deadline yang diletakkannya sendiri perlu dipatuhi demi kelancaran semua tanggungjawab dipikulnya. Bukan mudah baginya yang sudah tentu amat jauh beza kehidupan pelajar daripada kebanyakan pelajar biasa. Namun, cabaran yang ditempuhinya tidak sesekali dirasakan suatu bebanan. Malah, dia merasakannya sebagai satu anugerah terbesar dari Allah.

Sesampainya di bilik terus sahaja dia membuka tudungnya. Kak Maisarah tidak ada. Tetapi pintu bilik tidak berkunci. Mungkin di tandas la tu gamaknya. Tanpa melengahkan masa lagi punggungnya terus dihenyakkan di atas kerusi. Monitor laptop Acer Aspire 4920 miliknya yang tadi berada dalam keadaan tidur ditegakkan ke atas. Butang power ditekan. Skrin yang dibiarkan tidur sebentar tadi bangun kembali menyalakan dirinya. baru sahaja jarinya ingin mencecah ke atas papan kekunci pintu bilik dibuka. Yusra menoleh sebentar. Kelihatannya Kak Maisarah menjinjit bakul peralatan mandian dan kepalanya berbalut dengan tuala. 

“Eh Yusra, dah balik? Dah tengok phone? Ada mesej rasanya tadi.” 

“Oh ye? Tak tengok pulak lagi, akak dah boleh solat?” Yusra menyoal Kak Maisarah yang sedang membentangkan sejadah.

Kak Maisarah mengukir senyuman di bibirnya, “Alhamdulillah dah boleh ni, baru ja mandi tadi.”

Tidak mahu mengganggu Kak Maisarah yang ingin mengerjakan kewajibannya kepala Yusra dialihkan semula menghadap komputernya. Dokumen yang ditinggalkan tadi dibuka kembali. Perkataan ‘Case Study 1: RAMSAR Management Plan’ terpampang. Tugasan tersebut telah diberikan oleh Dr. Amanda kepada seluruh pelajar kelasnya menerusi Student Learning System (SLS). Baru sahaja tugasan tersebut dimuat naik di SLS petang tadi. Walaupun kelas petang tadi dibatalkan kerana pensyarah tersebut perlu menghadiri satu Konvensyen Alam Sekitar di Putrajaya. Namun, gempar seluruh kelasnya petang tadi dek kerana mesej berangkai yang diterima daripada ketua kelas mereka memberitahu bahawa Dr. Amanda mahu mereka bersedia untuk bentangkan case study tersebut di dalam kelas minggu hadapan! Aduh, terasa berat pula kepalanya. Tidak dapat tidak memang kena siapkan sesegera mungkin tugasan ni. 

Sudah la minggu ni sangat padat jadualnya. Program Daurah Akhlaq Islami (DA’I) akan berlangsung hujung minggu ini. Sudah tentulah berderet-deret mesyuarat penyelarasan program menanti. Ya, setiap malam! Malam ini? Semestinya juga ada. Aduh! Sekali lagi keluhan bergema dalam benaknya. Dia hampir terlupa untuk melihat mesej. Entah-entah mesej mengenai mesyuarat. Yusra menjangkaukan tangannya untuk mengambil telefon bimbitnya yang terletak di atas bantal. Mesej dari Yazid Saifullah. 

Salam ‘alaik Yusra. Enti, meeting DA’I malam ni cancel ya. Ana baru tau ada meeting Perhimpunan Agung pulak. Enti tolong bagitau s/u. Maaf lambat kabo. Ana rush sikit ni. Sebaiknya mintak unit2 buat meeting sendiri terutama pengisian. Kalu bole enti tlg pantau pengisian meeting ya. Meeting keseluruan esok ana nak tau progress. Syukran.

Allah, jam tangannya dilihat. Jarum pendek menunjukkan angka lapan. Manakala jarum panjang angka satu. Alhamdulillah, ada masa lagi ni. Risau pula kalau sudah hampir Isyak. Jika hampir Isyak maka hampirlah juga kepada mesyuarat yang sudah dipersetujui diadakan pada jam 9.00 malam. Tanpa berlengah lagi jari-jemari Yusra pantas menaipkan mesej memaklumkan akan pembatalan mesyuarat. Mesej tersebut dihantarkan secara berkumpulan kepada seluruh Ahli Jawatankuasa (AJK) program termasuklah Wahida iaitu Setiausaha program. Kemudian laju jemarinya memaklumkan secara individu kepada Wahida supaya tidak perlu lagi kehadapankan mesej tersebut. Kebiasaannya jika ada sebarang pemberitahuan daripada Pengerusi program iaitu Yazid dia akan maklumkan kepada Yusra sahaja. Kemudian menjadi tugas Yusra untuk maklumkan kepada Wahida. Tetapi dalam keadaan kesuntukan masa seperti ini Yusra tidak berani bertindak begitu. Takut jika Wahida lambat membaca mesej tersebut pula. 

Yusra yang dipertanggungjawabkan sebagai Timbalan Pengerusi bukan hanya bertindak sebagai penolong kepada Pengerusi. Tetapi yang paling penting adalah tugas sebagai pemantau unit-unit penting dalam organisasi mereka. Dia perlu turut sama turun ke dalam mesyuarat unit tersebut dan melakukan brainstorm secara bersama. Unit Pengisian contohnya sangat penting dalam sesebuah organisasi program. Unit tersebut yang rata-ratanya terdiri daripada otai-otai KRI membuatkan Yusra kekadang terasa segan berada dalam kalangan mereka. Pemantau unit tersebut sahaja merupakan pimpinan-pimpinan Lajnah Pembangunan Insan (LPI) bagi KRI. Manakala ketua dan timbalan ketua unit pula merupakan ketua nuqaba’ bagi Intelligent Circle (IC) di bawah LPI. Boleh dikatakan semua ahli unit pengisian program merupakan seniornya! Aduh, Yusra berasa segan sekali. Mujurlah ada Kak Amni dan Kak Salwa yang banyak membimbingnya. Tidaklah terlalu kekok bilamana masuk mesyuarat mereka. 

Sambil menunggu masuknya waktu Isyak Yusra kembali menatap skrin komputernya. Papan kekunci ditekan dan tetikus digerakkan. Masa yang ada walau sebentar perlu digunakan semaksima yang mungkin. Dia tekun mencari bahan dari internet. Paperwork yang berkaitan tajuk tugasan dicari sebayak yang boleh dan kemudiannya semuanya dimuat turun. 

Ketika leka Yusra melakukan pencarian maklumat menggunakan bantuan abang Google, laungan azan yang agak kuat kedengaran melalui corong pembesar suara komputernya. Terkejut jadinya Yusra. Dia terlupa memperlahankan volume komputer. Selang lebih kurang seminit azan daripada surau pula kedengaran. Terus Yusra memberhentikan laungan azan digital yang telah diset dalam komputernya itu. Kemudian dia bangun ingin menuju ke tandas untuk memperbaharui wudhuk. 

Kak Maisarah kelihatan culas sekali lena di atas katil tanpa menanggalkan telekung sembahyangnya. Yusra menggeleng kepala dan tersenyum melihatnya. 

“Kak… dah masuk Isyak ni.” Seraya Yusra mengejutkan secara perlahan teman sebiliknya itu sebelum melangkahkan kaki ke tandas. Kak Maisarah yang baru tersedar terus sahaja bangun dan menggeliatkan sedikit tubuh kurusnya. 

Selesai bersugi dan berwudhuk Yusra kembali ke biliknya. Maisarah kelihatannya masih termangu-mangu di katil.

Yusra mendekatinya dan menggawangkan tangannya di hadapan Kak Maisarah dan menepuk sedikit bahunya lantas berkata “Kak Mai, kenapa?”. 

Maisarah yang sepertinya baru tersedar menghalakan pandangan ke arah Yusra “Aapa apa, Yusra nak gi surau ke? Tunggu akak kejap. Nak gi sekali.” Lantas dia bangun dari duduknya dan terkocoh-kocoh ke tandas. 

“Ok kak, tapi cepat sikit tau.” Yusra sedikit melaung. Sambil menunggu Kak Maisarah, Yusra menghadap komputernya. Dia meneliti semula bahan-bahan yang telah dicarinya sebentar tadi dan memastikan semuanya telah disimpan. Kemudian dia membuat satu folder baru di Desktop komputernya yang bertajuk ‘Ramsar Management’. Semua bahan-bahan yang telah dimuat turun tadi kemudiannya dimasukkan ke dalam folder tersebut agar mudah dia ingin meneruskan kerjanya nanti. 

‘Rasanya sekejap lagi ada mesyuarat unit pengisian ni’. Hatinya terdetik. ‘Baik aku shutdown komputer. Habis meeting boleh sambung balik kerja ni. InsyaAllah…’. Yusra menanam azam dalam dirinya untuk segera menyambung kerjanya selepas pulang dari mesyuarat unit. Setelah Kak Maisarah sudah siap dia menggapai telefon bimbit dan naskhah al-Qurannya. Mereka sama-sama beriringin menuju ke surau kolej kediaman mereka.  

Comments

Post a Comment

Popular Posts