Thursday, August 25, 2011

Destinasi Cinta, positifkan persepsi



Menyingkap tirai hati
Mengintai keampunan
Di halaman subur rahmat-Mu, Tuhan
Tiap jejak nan bertapak
Debu kejahilan
Akan ku jirus dengan madu keimanan



Tuesday, August 23, 2011

Kalau nak bercinta dengan DIA…




Menyingkap tirai hati.. 
Menyemai relung rasa.. 
Memetik ranum cinta..

Assalamualaikum. Salam ukhwahfillah. Salam Mahabbatullah..

 
1)  Siapa DIA di taman hati ini..


“Awak..sedalam mana cinta awak pada saye?”

“Sayang..awak tahu kan tiada tandingannya cinta saye pada awak..”

Monday, August 22, 2011

Pencari Jalan-Mu




Telah banyak yang ku lewati
Jalan hitam di dunia
Tak terhitung selama nodai
Masihkah ada kesempatan
Bagiku mendekatkan hati dan cinta kasih-Mu


Ku ingin bersihkan diriku
Dari segala dosa yang telah ku perbuat hingga kini
Ku ingin bersihkan jiwaku
Terangilah dengan segala petunjuk jalan-Mu

Tiada yang ada selain-Mu
Yang selalu menjagaku meski kadang tinggalkan-Mu
Aku hanyalah manusia yang mencari jalan-Mu
Yang pasti kembali pada-Mu



Munsyid : Afgan





Sesungguhnya, kita sebagai manusia biasa tidak terlepas dari segala noda dan khilaf yang melingkari hidup kita. 

Jalan yang kita tempuh penuh dengan mehnah yang menduri menyakiti kaki yang memijak. 

Kesakitan yang dirasa terkadang menjadi pengalas lembut bagi yang membutakan mata hati. 

Pemilik hati yang terang disinari hidayah Allah bak terangnya mentari pagi pasti sentiasa waspada tika melewati jalan hidupnya..






Monday, August 15, 2011

Janji Yang Pasti (Bab 5)



Usai solat subuh berjemaah, Aqilah mencapai tiga naskhah kecil yang tertulis Al-Ma’thurat di hadapannya lalu melabuhkan dirinya berdekatan dua orang sahabatnya. Ruwayda dan Hakimah tidak ketinggalan turun ke surau pagi itu.

Mereka mula mengalunkan wirid tersebut dengan membaca Surah Al-Fatihah. Kemudiannya dilanjutkan dengan lima ayat pertama Surah Al-Baqarah, ayat kursiy dan ayat-ayat seterusnya. Alunan secara sederhana yang tidak kuat juga tidak terlalu perlahan itu dilafazkan lancar oleh tiga gadis itu. rutin yang sudah menjadi kewajiban pada setiap pagi bagi mereka.

Sunday, August 14, 2011

Stanza Cinta: Hidup bukan untuk hidup..




Hidup bukan untuk hidup
Hidup untuk Yang Maha Esa
Hidup bukan untuk mati
Mati sebenarnya untuk hidup…

Salam Maghfirah. 

Salam 14 Ramadhan.

Moga kita masih tidak lelah untuk beramal demi merebut cinta Ilahi..

Sahabat-sahabat,


Hidup bukan untuk hidup..

Friday, August 12, 2011

Dari Berdangdut Ke Medan Dakwah, Tahniah Iwan!




Memori daun pisang..
Lalala…

Rasanya walau ana letakkan sebaris lirik lagu tersebut pasti ramai yang tahu lirik lagu apa kan?
Penyanyinya juga mesti tahu kan?

Siapa lagi kalau bukan Iwan berduet dengan Amelina.

Teringat zaman kecil-kecil dahulu. Lagu ini agak famous. Tika itu lagu dangdut agak mendapat tempat di hati rakyat Malaysia. 

Thursday, August 11, 2011

Rusuhan di London, risaukah?




Assalamualaikum.

Semua pasti maklum akan pergolakan yang melanda negara perintis demokrasi tersebut. Rentetan daripada demonstrasi aman beberapa hari lalu bertambah teruk dengan penularan rusuhan golongan remaja di sana. 


Rusuhan itu dilaporkan semakin merabak ke tempat yang lain di sekitar Britain. Terbaru, tiga remaja Islam di sana meninggal dunia akibat dirempuh dengan sengaja oleh sebuah kereta. 



Tuesday, August 9, 2011

Istikharah Cinta Ilahi (Sinopsis)




Nur Insyirah Solehah seorang gadis yang tenang perwatakannya. Sesuai dengan namanya Insyirah yang bermaksud ketenangan. Bagai sentiasa terlukis ketenangan di ruang wajahnya. Biar apa jua yang melanda dirinya tidak akan dibiarkan kekalutan menguasai dirinya. Dia tenang dengan dakapan Rahmat Ilahi..

         Insyirah seorang gadis yang lembut. Wajahnya yang manis dipandang bertambah lembut dengan sepasang mata yang redup kurniaan Yang Maha Agung. Dalam kelembutannya jangan ada yang tersalah sangka bahawa dia seorang yang lemah! Dirinya bukan bahan bulian apatah lagi bahan mainan yang mudah diguling-gulingkan!

Wahai Kekasihku...



Yaa Rasulallah

Alangkah indahnya hidup ini
Andai dapat kutatap wajahmu
'Kan pasti mengalir air mataku
Kerna pancaran ketenanganmu






 
Alangkah indahnya hidup ini
Andai dapat kukucup tanganmu
Moga mengalir keberkatan dalam diriku
Untuk mengikut jejak langkahmu

Ya Rasulallah, Ya Habiballah
Tak pernah kutatap wajahmu
Ya Rasulallah, Ya Habiballah
Kami rindu padamu

Allahumma sholli 'alaa Muhammad
Ya Robbi sholli 'alaihi wassalim

Alangkah indahnya hidup ini
Andai dapat kudakap dirimu
Tiada kata yang dapat aku ucapkan
Hanya Tuhan saja yang tahu

Kutahu cintamu kepada ummat
Umati umati
Kutahu bimbangnya kau tentang kami
Syafa'atkan kami

Ya Rasulallah, Ya Habiballah
Terimalah kami sebagai umatmu
Ya Rasulallah, Ya Habiballah
Kurniakanlah syafa'atmu

Aku Rindukanmu Ya Rasulullah…





Album : Senyum
Munsyid : Raihan
http://liriknasyid.com

Bestnye dapat KLIK sini. 
Boleh main game dan macam-macam lagi!!(^_^)

NESCAFÉ wants you! Express yourself and you could win RM10,000! #NescafeChilllah

klik sini

NESCAFÉ wants you! Express yourself and you could win RM10,000! #NescafeChilllah

Sunday, August 7, 2011

Lenturlah hatimu..




Assalamulaikum.

Alhamdulillah... Terima kasih ya Allah... kerana memberikanku peluang untuk Ihya’ Ramadhan @ Menghidupkan Ramadhan lagi pada hari ini...

Subhanallah Maha Suci Allah... Segala nikmat aku syukuri ya Allah. Tidak termampu untukku nilai dan ukur betapa banyaknya nikmat kurniaan-Mu... Segalanya terasa nikmat jika dipandang dari kaca mata iman... (klik sini)

Menginjak masuk madrasah Ramadhan ini, pelbagai ragam dan iktibar dapat diambil.

Wednesday, August 3, 2011

Vote for e-Novels tinta-srikandi!



Assaalamualaikum.

Salam Qiamullail dan salam sahur.

Di sini ana ingin minta sedikit pertolongan. Tolong undikan dua karya ana.

Sedikit dalam dilemma...

Yang mana patut ana dahulukan penulisan dalam masa terdekat ini?

Mudah sahaja. Cepat-cepat klik “like” di bawah ini.

Sesiapa yang belum baca kisah-kisah ini boleh klik pada link tajuk-tajuk di bawah ini.









InsyaAllah kisah yang paling banyak “like” dan banyak respon (komen) di bawah ini ana akan dahulukan entrinya dalam masa terdekat ini.
Tidak terlupa juga dengan mini novel Janji Yang Pasti akan menyusul sambungannya as soon as possible! 


Maaf sangat atas kelewatan update cerita-cerita ini. Harap yang suka membaca hasil nukilan ana dapat terus menyokong ana!

Bestnye dapat KLIK sini. 
Boleh main game dan macam-macam lagi!!(^_^)



Tuesday, August 2, 2011

Sibukkah?





Menginjak masuk bulan Ramadhan yang penuh barakah baru inilah kesempatan membuka blog.

Alhamdulillah rasanya masih belum bersawang kan..(^_^)

Sibukkah ana?

Bercakap soal busy ni, pernah seorang sahabat di matrikulasi dahulu berkata kepada ana:

“Nadiah ni selalu sibuk la”

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...