Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2010

Dilema Membuat Pilihan

Dalam sehari-hari kita sentiasa perlu berhadapan dengan perlbagai urusan hidup yang memerlukan kita membuat pilihan. Daripada sekecil-kecil perkara hingga sebesar-besar memerlukan pertimbangan yang baik.

Sebagai hamba Allah yang dhoif sudah pastinya pertimbangan ‘aqal kita terlalu lemah dan selalu terikut-ikut dengan nafsu diri yang tidak baik.

Penyelesaian
Islam sungguh sempurna!
Dalam hal pilih memilih ini ada jalan yang baik untuk dipraktikkan.

KETULUSAN HATI

Sedihku, sakitku, ku t'rima
Ku rela, ku pasrah jalanku
Ini suratan aku dicoba
Demi Rahmat Mu ku memohon

Ya Allah ridhoi ketulusah hati
Ya Allah beri aku ketabahan
Ya Allah aku sanggup berkorban
Demi rahmat Mu Ya Allah

Di dunia yang sarat godaan
Ku mohon dosaku ampunkan
Ingin bahagia dunia akhirat
Turunkan Rahmat Mu untukku
Album :
Munsyid : Marshanda
http://liriknasyid.com/
Bestnye dapat KLIK sini. 
Boleh main game dan macam-macam lagi!!(^_^)

CINTA atau NAFSU?

“Saya benar-benar cintakan awak” bicara si lelaki. “Emm.. Apalah buktinya?” duga si gadis. “Awak…saya sanggup korbankan segalanya demi awak..lautan api sanggup saya redah..” sungguh-sungguh si lelaki bermadah dengan si gadis. Situasi lain: “Eh, kenapa kau tak terima je cinta dia?” “Aku tak dapat terima cinta dia la coz hati aku ni tak de feel langsung kat dia..”

Program Realiti TV: ADIK-ADIKKU vs IDOLA KECIL

Kebanjiran industri hiburan dewasa kini bagaikan “cendawan yang tumbuh selepas hujan”. Sangat subur. Sangat hangat. Sangat fantastic!
Sedar atau tidak rancangan-rancangan inilah yang akan mencorak adik-adik kecil kita sekarang.


Persoalannya: Adakah kita ingin anak-anak kecil ini membentuk peribadi Muslim Excellent? Atau Adakah kita mahu membentuk mereka dengan peribadi Western Excellent?

Sayyidul Istighfar

Dalam meniti saki baki kehidupan kita sehari-hari pastilah tidak terlepas dari pelbagai khilaf yang kita lakukan. Dalam syari’at yang dibawa oleh Nabi Muhammad s.a.w, kita sebagai umat baginda tidak perlu menghapuskan dosa dengan menyiksa diri dan sebagainya. Cukup dengan penyesalan yang sungguh-sungguh dan memperbanyakkan istighfar kita kepada Allah Ta’ala. Berkenaan istighfar inilah ada satu doa’ istighfar yang diajar baginda Rasulullah s.a.w kepada kita iaitu:

Rintihan Seorang Hamba di Pengakhiran Hijriy...

Tik…tik…tik…
Meniti detik waktu… Merentas perjalanan masa…
Sedar tak sedar tahun baru Hijriy bersua lagi…

DENGARLAH RINTIHAN SI MAYAT……

Assalamu'alaikum..

Kematian merupakan ketentuan yang pasti bagi setiap makhluk yang bernafas di muka bumi ciptaan Allah s.w.t ini. Ia datang tanpa mengira waktu, tidak mengenal usia mahupun tempat, juga tidak mengira harta atau pangkat seseorang itu kerana sesungguhnya manusia itu hanyalah hamba yang dhaif di sisi Allah Yang Maha Besar lagi Maha Berkuasa.

CERPEN: Anak Soleh -2- (akhir)

“AllahuAkbar Allahuakbar…”
Azan Subuh berkumandang membelah kesunyian pagi. Aku bersiap-siap untuk turun ke surau.
‘Alhamdulillah..terima kasih ya Allah kerana Engkau masih membangunkan aku untuk terus menjadi hamba yang taat akan perintahMU..’, hati kecilku berbisik.
Udara pagi mengelus lembut wajahku setelah pintu aras blok dibuka. Terasa sejuk dan segar. Suasana sunyi sepi.