Skip to main content

Posts

5 Fakta Menarik Tentang Vitamin C

1. Buah yang tinggi kandungan vitamin C Bicara tentang vitamin C yang ada di fikiran kita pastilah buah-buahan sitrus seperti buah oren dan lemon. Padahal sebenarnya masih banyak buah dan sayur yang mengandungi lebih banyak vitamin C dibandingkan dengan buah oren dan lemon, antara lain betik, lada benggala, brokoli, dan lainnya.

2. Kadar vitamin C menurun jika disimpan Berdasarkan keterangan pakar di University of Maryland Medical Centre, memasak dan menyimpan makanan yang mengandungi vitamin C dalam waktu yang lama boleh mengurangkan kadar vitamin C di dalamnya. Untuk itu, sangat baik untuk mengambil makanan yang mengandungi vitamin C ketika masih segar dan mentah.

3. Vitamin C mempengaruhi berat badan Kebanyakan dari kita tahu vitamin C sangat berkait rapat dengan sistem imunisasi. Namun, tahukah kita vitamin C juga memberi kesan terhadap berat badan? Kajian di Arizona State university mendapati bahawa kekurangan vitamin C pada aliran darah boleh mempengaruhi kemampuan tubuh untuk membak…
Recent posts

7 Petua Mudah Hilangkan Parut dan Jerawat

Dalam dunia ni, sebut saja jerawat semua orang tau apa kebendanya tu. Jerawat ni famous sangat sebab tak lainnya adalah suatu kejadian yang normal dan mudah nampak di mana-mana. Setuju?
Jerawat muncul seawal remaja dan selalunya melibatkan perubahan hormon. Oleh kerana seawal awal remaja ia muncul, jika tidak ditangani dengan baik sebab itulah mudah menjadi hal yang lain pula. Iaitu parut huhu.
Saya sendiri alami masalah parut jerawat yang sangat degil. Degil tahap ambil masa bertahun-tahun untuk hilang huhu. Memang boleh rasa down bila parut penuh di muka. Tambah-tambah kalau pekerjaan seharian kita perlu selalu berhadapan dengan orang ramai.
Baiklah, di sini saya ingin kongsikan beberapa petua yang saya sendiri pernah ‘eksperimen’ pada kulit ni hihi. Malah ada antara bahan-bahan ni mudah sangat nak kita dapati dari ceruk dapur.



1. Kunyit
Tumbuk-tumbuk kasar kunyit hidup dan tepek di bahagian jerawat atau tempat yang berparut tu. Biarkan kunyit tersebut kering sendiri pada kulit. Cuma …

Kenali Apa Itu Serum

Anda tak sendirian jika tak mempunyai idea apa itu serum. Ia melembapkan, tetapi anda masih memerlukan pelembap. Ia boleh jadi berminyak, tetapi ia tidak semestinya face oil. Ia boleh berair, tapi adakah ia essence? Begitu banyak persoalan!

Apa itu serum? Serum adalah produk penjagaan kulit yang anda boleh pakai pada kulit anda selepas bersihkan muka tetapi sebelum memakai pelembap. dengan niat untuk menyampaikan ramuan kuat terus ke dalam kulit. Serum sangat sesuai untuk tugas ini kerana ia terdiri daripada molekul yang lebih kecil yang boleh menembusi jauh ke dalam kulit dan menyampaikan kepekatan bahan aktif yang sangat tinggi. Ini menjadikan mereka alat yang hebat untuk menyasar kebimbangan penjagaan kulit tertentu, seperti keriput. Selamat tinggal, tanda-tanda penuaan!
Adakah serum pelembap? Ya dan tidak. Serum boleh menjadi penuh dengan bahan pelembap (asid hyaluronik, ceramida) untuk membantu kulit mengekalkan kelembapan. Tetapi, itu tidak menjadikan mereka pelembab dalam pengertia…

Alergik kepada sesuatu. Normalkah?

Ramai yang tertanya-tanya mengenai alergik..  Pakai skincare natural & organic pun boleh still alergik ka? Makan supplement yang natural based pun boleh dapat alergik??

Yang sebenarnya perlu difahami bahawa alergik kepada sesuatu adalah perkara normal. Ada orang alergik dengan makanan laut, ada org alergik telur, ada org alergik susu, ada orang alergik dengan habuk, ada orang alergik kucing, ada orang alergik burung, ada orang alergik bunga, ada orang alergik susu, ada orang alergik kekacang, ada orang alergik debunga...Pendek kata, walaupun bahan-bahan semulajadi dan sumber alam skalipun, memang lumrahnya jika seseorang punya alergik tersendiri.
Kalau sumber-sumber natural/organic/asli pun manusia boleh alergik, apatah lagi yang bukan semulajadi/natural atau yg chemical-based. Huhu... Sebagai contoh, produk Mary Jardin sendiri menggunakan bahan dari sumber bumi yg asli & natural + organic. Dan sudah tentu tidak menghairankan terdapat pengguna yang alergik kepada salah satu bahan …

Shaklee Lover

Assalamualaikum. Saya adalah pengguna setia Shaklee dan merupakan pengedar sah Shaklee di Malaysia. 
Kenapa saya memilih untuk bersama Shaklee?
Shaklee mempunyai produk yang diiktiraf seluruh dunia!Shaklee mengeluarkan produk berkualiti tinggi dan bersifat natural product!Shaklee merupakan produk bebas bahan terlarang dan HALAL!Shaklee membuka minda saya untuk belajar tentang ilmu makanan dan pemakanan!Shaklee menyediakan diskaun khas untuk setiap ahli dan setiap bulan pasti ada promosi untuk dapat diskaun lebih!! ^_^Shaklee menjanjikan pulangan wang tunai kepada saya setiap bulan!Shaklee memberi peluang untuk saya berbisnes dan menjana pendapatan!Shaklee membuka ruang untuk saya meluaskan jaringan bisnes, business networking!
    Macam-macam sebab lagi.. Tetapi apa yang paling penting, alhamdulillah kini saya lebih sihat setelah memilih produk Shaklee! Bagaimana ingin membuat pesanan?
Kawasan Cash on Delivery (CoD) saya di sekitar Bukit Mahkota, Bandar Seri Putra, Bangi Avenue, Nilai, dan…

Koleksi Kertas Soalan Bahasa Inggeris Sekolah Rendah

Assalamualaikum.
Di sini saya kongsikan beberapa koleksi Soalan Bahasa Inggeris sekolah rendah (primary school). Kertas soalan ini ada yang merupakan gubalan saya untuk anak-anak murid saya dan ada juga simpanan kertas soalan contoh yang pernah saya gunakan sebagai rujukan daripada laman-laman sesawang guru.
Para guru/ ibu bapa/ pelajar boleh klik setiap link (dalam kurungan) di bawah untuk DOWNLOAD kertas-kertas soalan tersebut.
InsyaAllah post ini akan dikemaskini dari semasa ke semasa untuk pertambahan kertas soalan. Moga bermanfaat! ^_^
YEAR 1 Final Exam: (Paper 1)
YEAR 2 Final Exam: (Paper 1) (Paper 2)
YEAR 3 Mid Semester Exam: (Paper 1) (Paper 2)
Final Exam: (Paper 1) (Paper 2)

##Sebarang pertanyaan boleh dibuat melalui: Email: nur_mylp@yahoo.com   /   nadiahmahzir@gmail.com Fb: Nurulnadiah Mahzir

1 Rumah 1 Omega Guard

Omega Guard Shaklee adalah minyak ikan terbaik di dunia. Banyak Kebaikan dan keistimewaan Omega Guard Shaklee ini. Ia boleh diamalkan untuk seisi keluarga. Sepatutnya setiap rumah wajib ada sebotol minyak ikan Omega Guard ini. 
Mengapa saya kata wajib 1 rumah 1 Omega Guard?